Class 10 Science Sample Paper Term 2 With Solutions Set F

Sample Papers Class 10

Please refer to Class 10 Social Science Sample Paper Term 2 With Solutions Set F below. These Class 10 Science Sample Papers will help you to get more understanding of the type of questions expected in the upcoming exams. All sample guess papers for Social Science Class 10 have been designed as per the latest examination pattern issued by CBSE. Please practice all Term 2 CBSE Sample Papers for Social Science in Standard 10.

Sample Paper Term 2 Class 10 Social Science With Solutions Set F

Section – A

1. Study the table given below carefully and answer the questions.

Class 10 Science Sample Paper Term 2 With Solutions Set F

(a) Which element is a nonmetal with valency 1?
(b) Which element makes only covalent bond?
(c) Which element has the largest atomic radius?
(d) Write the electronic configuration of the element C
Answer. (a) D (b) B (c) E (d) 2,5

2. How does binary fission differ from multiple fission? Give one difference between the binary fission in amoeba and leishmania?
Answer. Binary fission – parent organism splits to form two new organism.
Multiple fission – parent organism splits to form many new organisms.
In amoeba fission can take place in any plane whereas in Leishmania splitting of parent cell take place in a definite plane with respect to flagellum at its end.

3.. Woman had undergone surgical method for preventing unwanted pregnancies. Does this protect her from getting sexually transmitted diseases? Write any other 2 contraceptive methods.
Answer. 3.No,it will not
Can use any other barrier methods such as condoms and diaphragm.
Can adopt chemical methods like the use of oral pills and vaginal pills by the females. ( or any 2 suitable methods)

4.Write any two limitations of Mendeleev’s periodic table and how these defects are rectified in Modern periodic table?
Answer. Two limitations of Mendaleev’s periodic table
(1) No fixed position was given to hydrogen in the Mendaleev’s periodic table.But the atomic number of Hydrogen is 1 and hence it is placed in the first position in group 1 of the Modern periodic table.
(2) No separate Position for isotopes was given in Mendaleev’s periodic table. As the isotopes of an element have same atomic number there is no need of separate place in the Modern periodic table.
(any 2 anomalies in the Mendaleev’s periodic table and how it is rectified in Modern periodic table).

5. Explain the mechanism by which the chromosome number is maintained constant in human beings?
                                                                               OR
With the help of suitable example, explain characters may be inherited, but may not be expressed always.
Answer. In human beings there are 22pairs of chromosomes along with sex chromosomes. Chromosome number becomes half during gamete formation. When the gametes fuse the original number of chromosomes is restored in the zygote.
                                                                             OR
In Mendel’s experiment when pure tall pea plants were crossed with dwarf pea plants only tall plants were obtained in the F1 generation.
On selfing the pea plants of F1 generation both tall and dwarf pea plants were obtained in F2 generation.
Reappearance of dwarf pea plants in the F2 generation proves that the trait ‘dwarfness’ was inherited but not expressed in F1 generation.

6. A coil of insulated copper wire is connected to a galvanometer. What will happen if a bar magnet is
(a) pushed into the coil?
(b) withdrawn from inside the coil?
Give reason also.
                                                                               OR
Name any 2 factors on which the strength of the magnetic field produced by a solenoid depends? How does it depend on these factors?
Answer. (a)When bar magnet is pushed into the coil galvanometer shows a momentary deflection due to the flow of an induced current in the coil.
(b) When bar magnet is withdrawn from inside the coil galvanometer shows a momentary deflection in the opposite direction due to the flow of an induced current in the coil.
                                                                               OR
The 2 factors on which the strength of the magnetic field produced by a solenoid depends are
(1) directly proportional to the current flowing through the solenoid.
(2) directly proportional to the number of turns of the solenoid.

7. Explain with the help of an example, why the number of trophic levels in a food chain is limited?
                                                                               OR
A food chain consists of fish, larvae, phytoplankton and birds. The level of pesticides in water in which these organisms live is high.
(a) Which organism will have the maximum amount of pesticides accumulated through the food chain and what is this process known as?
(b) Write the food chain comprising all the organisms mentioned above.
Answer. The number of trophic levels in a food chain is limited because after that the energy available for the next organism will be insufficient to sustain the life of that organism.

Class 10 Science Sample Paper Term 2 With Solutions Set F

(a) Bird will have the maximum amount of pesticides accumulated through the food chain.
This process known as Biological magnification
(b) Phytoplankton → larvae → fish → birds

Section – B

8. Calcium is an element with atomic number 20. Answer the following stating reasons.
(a) Is calcium a metal or non-metal?
(b) Will its atomic radius be larger or smaller than that of potassium with atomic number 19?
(c) Write the formula of its oxide.
Answer. (a) Metal
(b) Its atomic radius is smaller than potassium.
(c) CaO

9. What is homologous series? List its any two characteristics. Write the name and formulae of the next higher homologue of HCOOH.
                                                                               OR
What are structural isomers? Write down the possible isomers of butane.
Answer. A homologous series is a group of organic compounds having similar structure and similar chemical properties in which the successive compounds differ by -CH2 Characteristics: All members can be represented by same general formula/ Two adjacent homologue differ by -CH2 or 14 u/ all members have similar chemical properties.
CH3COOH Ethanoic acid (Acetic acid)

10. Name the plant Mendel used for his experiments. What type of progeny was obtained by Mendel in F1 and F2 generations when he crossed the tall and short plants? Write the ratio he obtained in F2 generation plants.
Answer. Compounds having same molecular formula but different structures are called as structural isomers

Class 10 Science Sample Paper Term 2 With Solutions Set F

11. (a) An electric bulb is rated at 200 V and 100 W. What is its resistance?
(b) Calculate the energy consumed by 3 such bulbs if they glow for 10 hours for the month of November.
(c) Calculate the total cost if the rate is Rs 6.50 per unit.
Answer. (a) V = 220V , P = 100W, R = ? P = V2/R R = V2/P = 200×200/100  = 400Ω
(b) P = 100W = 0.1 KW No 0f bulbs = 3 Time = 10 hours No of days = 30
= 0.1x3x10x30 = 90KWh.
(c) Rate per unit = 6.50 90 x 6.50 = Rs 585.00

12. Show how would you join three resistors, each of resistance 9 Ω so that the equivalent resistance of the combination is: (i) 13.5 Ω (ii) 6 Ω? Represent the above combinations in a circuit diagram.
                                                                               OR
The values of current (I) flowing through a given resistor of resistance (R) for the corresponding values of potential difference (V) across the resistor are as given below.

Class 10 Science Sample Paper Term 2 With Solutions Set F
Class 10 Science Sample Paper Term 2 With Solutions Set F

(a) Plot a graph between current(I) and potential difference (V).
(b) Determine the resistance of the resistor.
Answer. (i) 13.5 Ω

Class 10 Science Sample Paper Term 2 With Solutions Set F

1/Rp = 1/R1 +1/R2 =1/9 +1/9 Rp= 9/2 = 4.5 Ω
R= Rp+ R3 =4.6+9 =13.5 Ω
(ii) 6 Ω

Class 10 Science Sample Paper Term 2 With Solutions Set F

Rs = R1+R2 = 9+9 = 18 Ω
1/R = 1/Rs + 1/R3 = 1/18 + 1/9 = 3/18 R = 18/3 = 6 Ω
                                                                               OR

Class 10 Science Sample Paper Term 2 With Solutions Set F

R=V/I 1/0.2 = 5 Ω

13. List two main causes of the pollution of water of the river Ganga. State how pollution of the river water proves harmful for the health of people? What steps can be taken to solve this issue?
Answer. Causes: ( i) Disposal of industrial effluents (ii ). Human activities like bathing, washing. (iii) disposal of dead bodies/ashes. (iv) disposal of untreated sewage.
Effects on Human Health: (i) spread of water borne diseases. (ii) Consumption of contaminated fishes lead to health issues. (iii) accumulation of chemicals by
biomagnification. 
Prevention: (i) strict laws by government (ii) Fine /punishment to offenders (iii) Awareness programs through media.

Section – C

This section has 2 case-based questions (14 and 15). Each case is followed by 3 sub-questions (a, b and c. Parts a and b are compulsory. However, an internal choice has been provided in part c.

14. Inheritance from one generation to the next provides a common body design with subtle changes. While some of these differences will be unique, others will be inherited from their respective parents who were different from each other.
Selection of variants by environmental factors forms the basis for evolutionary processes.
(a) If a trait A exists in 10% of a population of an asexually reproducing species and a trait B exists in 60% of the same population, which trait is likely to have arisen earlier?
(b) How does creation of variations in a species promote survival?
(c) Newly formed DNA copies may not be identical at times. Give reason
                                                                               OR
Which of the processes, sexual or asexual reproduction brings about maximum variation in the off springs? Why?
Answer. (a) Trait B
(b) Depending on the nature of variations each individual would have different advantages of survival.
(c) The replication of DNA is done by biochemical reactions. When replication takes place there may be slight errors in copying. So, the copies may not be identical. These errors in replication leads to variations in asexual reproduction.
                                                                              OR
Sexual reproduction would bring in maximum variation due to separation and recombination of genes from two different parents.

15. A fuse is a safety device having a short length of a thin, tin-plated copper wire having low melting point. The thickness and the length of the fuse wire depends on the maximum current allowed through the circuit. The fuse for protecting our domestic wiring is fitted just above our main switch on the switch board. Sangeeta of class X used a fuse rated as 6 A in a circuit in which an electric heater of 2.5 kW was connected with the main supply of 220 V. But the heater isn’t working.
(a) Why Sangeeta’s heater is not operating? Give reason.
(b) Will the heater work, if the given fuse is replaced by another fuse rated 16A?
(c) Calculate how much current will flow in the circuit with the fuse rated 16 A?
                                                                               OR
Write, how the fuse is connected in the circuit and why?
Answer. (1) The heater was not operating as fuse wire melted on switching.
(2) Yes
(3) I = P/V
= 2500/220
= 11.36 A
                                                                               OR
The fuse is connected in series with the circuit because then only on melting of fuse wire the whole circuit will be affected and the flow of current will be stopped.